Evropská jednička na dovolené fúzuje

ČTK
19. 3. 2007 11:45
Frankfurt - Německá CK TUI si upevňuje svoji nadvládu v Evropě. Kupuje svého britského konkurenta First Choice Holidays.
Foto: Ondřej Besperát

Firmy tak potvrdily zvěsti, které se již několik dní nesly evropskými médii.

TUI-First Choice vytvoří skupinu s ročními tržbami kolem 12 miliard liber, což je v přepočtu téměř půl bilionu korun.

TUI se spojí s First Choice, aby si posílila postavení největší evropské cestovní kanceláře. Konkurence v regionu se stupňuje kvůli spojujícím se rivalům. TUI dnes zároveň oznámila, že loni vykázala čistou ztrátu 893 milionů eur, tedy skoro 25 miliard korun.

Londýnská základna

Nová společnost TUI Travel bude sídlit v Londýně a s jejími akciemi se bude obchodovat na londýnské burze. Z 51 procent bude patřit německé TUI a 49 procent budou držet akcionáři First Choice. Na 20 trzích bude mít 27 milionů zákazníků.

Akcie TUI vyskočily o 9,6 procenta na 18,10 eura a mezi ostatními emisemi frankfurtského indexu DAX měly nejvyšší zisk. Obchodování s emisí First Choice londýnská burza dočasně zastavila.

Foto: Jan Rýdl

Dolů s náklady

Trh prázdninových pobytů v Evropě má nadměrné kapacity a nutí přední firmy spojovat se, aby snížily náklady a měly před rivaly náskok.

Zhruba před měsícem oznámil konkurent Thomas Cook, druhá největší cestovní kancelář v Evropě, že koupil britskou MyTravel. Uvažoval přitom i o akvizici First Choice.

V divizi cestovního ruchu TUI loni zvýšila provozní zisk EBITA o 9,5 procenta na 401 milionů eur a vytvořila tržby 14,1 miliardy eur.

Divize lodní přepravy TUI zvýšila tržby o 63 procent na 6,3 miliardy. Celkem se tržby TUI zvýšily o 6,6 procenta na 20,9 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy