Kdo ohlídá rakouský vzdušný prostor?

ČTK
6. 1. 2007 14:07
Bern - Švýcarsko už nemůže Rakousku prodloužit leasing svých stíhaček F-5 za rok 2008, protože je bude samo potřebovat.

Prohlásil to dnes podle agentury APA švýcarský ministr obrany Samuel Schmid, který prý tak vyvolal poplach ve vídeňských vládních kruzích.

Eurofightery do Vídně nemíří

Rakousko totiž má i nadále problémy s dodávkou evropských stíhaček Eurofighter, které si před lety objednalo, a spoléhalo, že si švýcarské F-5 bude pronajímat tak dlouho, dokud se problém s Eurofightery nevyřeší. 

Vídeň totiž s výběrem nových stíhaček dlouho váhala, až dosavadním strojům švédské výroby Saab Draken v roce 2005 vypršela poslední lhůta technické životnosti a rakouské letectvo je muselo vyřadit z provozu.

Protože kvůli opakovaným odkladům dodávky zvolených Eurofighterů hrozilo, že Rakousko nebude mít čím střežit svůj vzdušný prostor, v roce 2004 si na čtyři roky pronajalo 12 dočasně volných stíhaček F-5E americké výroby od sousedního Švýcarska. 

Opozice žádá zrušení kontraktu

Rakouská opozice, především sociální demokraté (SPÖ), Zelení a BZÖ, nákup osmnácti Eurofighterů za dvě miliardy eur od počátku tvrdě napadala jako nevýhodný a předražený, a požadovala zrušení kontraktu.

Když se po zářijových volbách ukázala jako jediné východisko z patu velká koalice SPÖ a dosud vládnoucích lidovců (ÖVP), byla právě kauza stíhaček jednou z hlavních překážek uzavření koaliční dohody.

Švýcarsko už nemůže Rakousku prodloužit leasing svých stíhaček F-5 za rok 2008, protože je bude samo potřebovat.
Švýcarsko už nemůže Rakousku prodloužit leasing svých stíhaček F-5 za rok 2008, protože je bude samo potřebovat. | Foto: Profimédia

SPÖ totiž trvá na parlamentním vyšetření nevýhodného kontraktu a na jeho zrušení nebo aspoň úpravě, ÖVP je ostře proti a vydává snahu SPÖ za "zásadní projev nedůvěry". 

Švýcarsko s pronájmem končí

Když proto počátkem tohoto týdne šéf švýcarského letectva Markus Gygax prohlásil, že Švýcarsko může Rakousku prodloužit smlouvu o pronájmu 12 strojů F-5E za rok 2008, znamenalo to ve Vídni určitou úlevu v koaličních jednáních.

Dojem, že není třeba spěchat s definitivním vyřešením ochrany vzdušného prostoru, však dnes vyvrátil švýcarský ministr obrany, který tvrzení velitele svého letectva popřel.

 

Právě se děje

Další zprávy