USA žaluje na Čínu. Jste necitliví, zní z Pekingu

dkl, BBC
10. 4. 2007 13:00
Ekonomické mocnosti se hádají kvůli padělkům

New York - Administrativa prezidenta George Bushe chystá žalobu na Čínu ke Světové obchodní organizaci (WTO). Důvodem je porušování autorských práv a padělky.

Ve skutečnosti se ale Amerika snaží bránit svůj trh kvůli neustále rostoucímu deficitu obchodu s Čínou. Zatímco Čína do USA vyváží stále více, Spojeným státům se na čínský trh proniknout úplně nedaří.

Podle USA Čína zcela selhává při vynucování ochrany autorských práv, což stojí softwarové, hudební a knižní společnosti miliardy dolarů.

Zároveň se Spojeným státům nelíbí, že Čína ztěžuje přístup zahraničních firem na její trh.

Smutná Čína

Čína nad postupem USA "vyjádřila velkou lítost a zklamání".

Státní informační agentura citovala zástupce Úřadu pro ochranu duševního vlastnictví Tchien Li-pchu, který řekl, že "podání podobné žaloby nebyl citlivý krok ze strany americké vlády".

"Tímto vláda USA ignoruje snahy čínské vlády o vyřešení tohoto problému a opomíjí úspěchy, které se na poli duševního vlastnictví a jeho vynucování dosáhly," říká.

V pondělí agentury přinesly i vyjádření americké obchodní zmocněnkyně Susan Schwabové, která úroveň pirátství a padělání v Číně označila za neakceptovatelně vysokou.

USA Číně hrozily stížností k WTO již od roku 2005.

 

Právě se děje

Další zprávy