Klaus jede do Moskvy. Radil se s Topolánkem o radaru

Red DOM
13. 4. 2007 15:30
Podle Topolánka můžeme mít radar i dobré vztahy s Ruskem

Praha - Prezident Václav Klaus dnes s premiérem Mirkem Topolánkem, šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem a místopředsedou vlády pro EU Alexandrem Vondrou ladil stanovisko České republiky k radarové základně na našem území.

Důvodem byla prezidentova cesta do Moskvy.

Toplánek je přesvědčen, že je možné dosáhnout toho, aby případné umístění amerického radaru na českém území nebylo problémem ve vztazích mezi Českou republikou a Ruskou federací

Hlava státu Rusko navštíví koncem dubna, jednat má mimo jiné se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Fakta: Vše kolem amerického radaru v ČR

Klaus se v Rusku nevyhne například debatám o záměru Američanů vybudovat v České republice a Polsku protiraketovou základnu. Její možné umístění ve střední Evropě se Rusku nezamlouvá, Moskva to již dala několikrát důrazně najevo.

Schwarzenberg po dnešní schůzce řekl, že česko-ruské vztahy jsou dobré a o radaru se živě diskutuje. "My jsme ve velmi úzkém spojení s Ruskou federací, naši odborníci se setkávají na různých úrovních ministerstva, předáváme všechny informace," uvedl.

Existují podle něj "samozřejmě různé názory" na tuto věc. "Máme také (ČR a Rusko) různé zájmy," dodal. Domnívá se však, že věc by mohlo vyřešit jednání Rady NATO-Rusko v Oslu.

Americký návrh se Rusku nezamlouvá a Moskva to dala již několikrát najevo. Mezitím česká vláda souhlasila s vyjednáváním o umístění radaru v Česku, jednání se Spojenými státy mají trvat přibližně rok. Není jasné, zda skončí rozhodnutím o jeho výstavbě.

Co o radaru řekli Rusové

Co o radaru řekli Rusové

  • 13. prosinec.2006 - "Umístění protiraketové obrany v Evropě poblíž ruských hranic je mírně řečeno nepřátelským krokem," řekl náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij.
  • 22. leden 2007 - Americká základna protiraketové obrany v Evropě bude pro Rusko znamenat zjevnou hrozbu, řekl dnes novinářům velitel ruských Kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin. "Pochybuji, že trajektorie letu íránských a severokorejských raket povedou přes Česko a Polsko. Radarová stanice v Česku ale nepochybně může sledovat činnost raketových vojsk umístěných ve středním Rusku i Severní flotily," prohlásil ruský generál.
  • 1.únor 2007 - "Naši odborníci si nemyslí, že protiraketové systémy ve východní Evropě by mohly posloužit proti teroristům či Íránu. Můžete raketami opravdu bojovat s teroristy? To jsou nepřiměřené argumenty. Přímo se to dotýká národní bezpečnosti Ruska a vyžaduje, abychom reagovali. Naše odpovědi budou asymetrické, ale vysoce účinné," řekl ruský prezident Vladimir Putin.
  • 19.únor 2007 - Vyroste-li v České republice skutečně radar amerického systému protiraketové obrany, ruská armáda na něj může zaměřit své vlastní rakety, řekl velitel ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov. Podobným cílem by se prý stala i druhá základna systému v Polsku. "Zatím tam nic nepostavili. Jestli se k tomu Polsko a Česká republika rozhodnou, naše raketová vojska zařadí tyto objekty mezi své cíle," prohlásil ruský generál.
  • 21.únor 2007 - Rusko bude na výstavbu částí amerického protiraketového deštníku v ČR a Polsku podle svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova reagovat bez hysterie a tak, aby nevyprovokovalo nové závody ve zbrojení. Lavrov také uvedl, že způsob, jakým se o rozmístění radaru a raket amerického systému rozhoduje v samotné ČR a Polsku, není v souladu s chápáním demokracie. "Nebere se ohled na veřejné mínění, na mínění spojenců. Už jste určitě slyšeli mnohé komentáře, které znějí po Evropě," řekl v rozhovoru Lavrov. Ruské diplomacii je prý dobře známo, že velká část veřejného mínění v Česku i Polsku je proti přijetí amerických návrhů. "Víme o nápadech zorganizovat průzkumy, referenda. Přitom vedení jedné ani druhé země se tím nehodlá zabývat a už oznámilo svůj souhlas s přijetím," podotkl ruský ministr zahraničí.
  • 27. únor 2007 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyslovil pro kolektivní řešení systému protiraketové obrany Evropy. Novinářům řekl, že rozhovory na toto téma se vedly mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, byly však zmrazeny poté, co USA začaly jednat o rozmístění svého systému v České republice a Polsku. "Čím více překvapení a jednostranných řešení, tím více nejasností. My jsme pro jasnou formulaci problémů, které mají naši partneři," vysvětlil ruský ministr zahraničí.
  • 5. březen 2007 - Ruské vojenské letectvo by bylo schopno snadno vyřadit z provozu protiraketovou základnu, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Evropě, prohlásil velitel ruského strategického bombardovacího letectva Igor Chvorov. Podle Chvorova by tato zařízení byla snadným terčem ruských vojenských letounů. "Jelikož jsou prvky raketové obrany slabě chráněny, jsou všechny typy našich letadel s to použít proti nim elektronická protiopatření nebo je fyzicky zničit," uvedl Chvorov.
  • 17.březen 2007 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval, že umístění částí amerického systému protiraketové obrany ve střední Evropě by mělo negativní dopady na vztahy mezi Ruskem a NATO. "Projekt výstavby amerického protiraketového štítu nepopiratelně bude mít vážné a negativní dopady na naše vztahy se Severoatlantickou aliancí," uvedl Lavrov v projevu před ruskou Radou pro zahraniční politiku a obranu v Gorkém u Moskvy.

Český prezident má v plánu také setkání s dalšími ruskými politiky a podnikateli. Do Ruska přijede v době, kdy se zde bude konat mistrovství světa v hokeji. Podle neoficiálních informací ČTK zamíří Klaus také do regionů, kde by měl navštívit Nižnij Novgorod a Kazaň.

Prezident Klaus přicestuje do Ruska rok poté, co byl v Praze na návštěvě jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Ten tehdy uznal morální odpovědnost Ruska za vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Klaus zdůraznil, že jsou si oba vědomi minulosti včetně jejích tragických momentů, při rozhovorech se ale zaměřili na budoucnost a ekonomickou spolupráci.

Oba prezidenti se před rokem také shodli na tom, že česko-ruské vztahy jsou bezproblémové a založené na pragmatismu a vzájemném respektu.

Letos však od ruských představitelů včetně Putina zazněla ostrá slova proti záměru USA vybudovat v ČR a Polsku protiraketový štít. Putin varoval, že Rusko na tuto hrozbu pro svou bezpečnost odpoví účinnými protiopatřeními. Američané ale tvrdí, že protiraketová základna není namířena proti Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy