Soud: 560 tisíc pro Brita zraněného vánočním stromem

Veronika Suchá, čtk
26. 4. 2007 13:10
Vinu nesou pořadatelé i magistrát
Městský soud v Praze
Městský soud v Praze | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Městský soud v Praze dnes definitivně přiznal Britu Malcomu Tuffinovi - zraněnému před lety v Praze vánočním stromem - 560 tisíc korun. Tato částka pokrývá bolestné a základní náhradu za trvalé následky.

Soud také rozhodl, že vinu za pád stromu nesou pořadatelská firma Folk Art Production i pražský magistrát. Městský soud zároveň zrušil dřívější rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který cizinci přiřkl 2,5 milionu korun.

"Jsme s výrokem soudu velice spokojeni. Soud uznal, že to nebyl zásah vyšší moci, ale odpovědnost konkrétních firem," řekla Aktuálně.cz Tuffinova advokátka Marie Cilínková.

Tuffin bude nyní žádat ještě ušlý výdělek za dobu léčení a zvýšení náhrady za trvalé následky. Dodnes totiž například musí chodit s holí.

Tuffin? Ten bude spokojený, myslel si, že nedostane nic

"Klient bude určitě spokojený. Čekal totiž, že nedostane nic," dodala Cilínková.

Mluvčí magistrátu Jiří Wolf se zatím k dnešnímu verdiktu nechce vyjadřovat. "Počkáme, až nás se situací seznámí naši právní zástupci," uvedl Wolf.

Neštěstí se stalo v prosinci 2003 na Staroměstském náměstí.

Sedmapadesátiletý Brit utrpěl 6. prosince při pádu stromu zlomeniny stehenních kostí a bederní a hrudní páteře, podstoupil operace a také transfuze krve. Měsíc byl pak upoután na invalidní vozík, potřeboval ho ještě další tři měsíce a nyní prý chodí s pomocí hole. Původně žádal odškodné šest milionů korun, nakonec však částku snížil na 2,5 milionu.

Město Praha i společnost FAP, která tehdy vánoční trhy provozovala, odpovědnost za pád stromu od počátku odmítaly. Pokazovaly na závěr vyšetřování, které bylo opakovaně odloženo, protože podle policie za pád smrku mohlo jeho špatné dřevo a vichřice. Magistrát navíc tvrdil, že právní odpovědnost nese podle smluv provozovatel trhů.

 

Právě se děje

Další zprávy